ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΑΚΟΥ, Δ.Ν.
πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
lazarakou centered 480mcΕίμαι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και Νέας Υόρκης, Η.Π.Α., Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ιδρυτής Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L & L.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και έχω καταγωγή από τη Μάνη Λακωνίας. Μετά το πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών, συνέχισα τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University) από όπου έλαβα πρώτα το Μεταπτυχιακό μου τίτλο (L.LM σε Διεθνείς Νομικές Σπουδές) και, εν συνεχεία, το διδακτορικό μου (JSD). Το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής ήταν: “Greek Privatization in International Perspective” (Συγκριτική Επισκόπηση των Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα).

Από το Σεπτέμβριο 2012 έως το τέλος του 2015, υπηρέτησα ως Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) και ασχολήθηκα σε βάθος με θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Kατά τη διάρκεια της θητείας μου διετέλεσα και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για την πιο σημαντική νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς (Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων «MIFID II/ MIFIR») και έκλεισα μετά από διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρώτη «πολιτική συμφωνία» της Ελληνικής Προεδρίας στις 14 Ιανουαρίου 2014 (μετά από 3μιση χρόνια συνολικών διαπραγματεύσεων στα Ευρωπαϊκά όργανα). Το 2014, ορίστηκα επικεφαλής του Συμβουλίου για το σχέδιο Κανονισμού για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ELTIFs) και πέτυχα μέσα σε τρείς μήνες τη «γενική προσέγγιση» από το Συμβούλιο.Απέκτησα έτσι εμπειρία στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στα θέματα παραγωγής νομοθεσίας.

Εργάσθηκα ως δικηγόρος για πάνω από 20 χρόνια σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά θέματα και ήμουν, για πολλά χρόνια, Εταίρος (Partner) καθώς και επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικού δικαίου σε δύο μεγάλες Ελληνικές δικηγορικές εταιρείες διεθνούς κύρους. Απέκτησα ιδιαίτερη εμπειρία σε διεθνείς συναλλαγές (όπως, σε εξαγορές και σύνθετους εταιρικούς μετασχηματισμούς), έχοντας αναλάβει, ως επικεφαλής, τη διεκπεραίωση ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού εμπορικών συναλλαγών σε εθνικό και, κυρίως, διεθνές επίπεδο. Στην αρχή της καριέρας μου είχα εργαστεί επίσης στη Νομική Υπηρεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ ξεκίνησα την δικηγορία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Συμμετέχω ως ομιλήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για θέματα χρηματιστηριακού δικαίου (ενδεικτικά, αποτελώ μέρος της ομάδας διδασκόντων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις πιστοποιήσεις στελεχών και διδάσκω σε σεμινάρια για θέματα πρόληψης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, για θέματα της MIFID II/ MIFIR, και άλλα). Επιπλέον είμαι συντάκτης σειράς άρθρων στον τύπο (για θέματα κεφαλαιαγοράς, όπως εργαλεία χρηματοδότησης, MiFID II, ELTIFs, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα), καθώς και συντάκτης αρκετών νομικών δημοσιεύσεων.
Σήμερα που μπροστά στην απογοήτευση των πολιτών και την άνοδο του λαϊκισμού, η Ευρώπη καλείται να εμπνεύσει και πάλι τους λαούς της με ένα νέο έμπρακτο μοντέλο αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης με οικολογικό σχεδιασμό - αλλά και σε μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα - που πρέπει να κερδίσει μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας της – αποφάσισα, αποδεχόμενη την τιμητική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ενώσω τη φωνή μου με τη δική του. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μία Ελλάδα ισχυρή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δέσμευση μου είναι να αποτελέσω μια δυνατή φωνή που θα προασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και θα συμβάλλω με την εμπειρία μου ώστε η χώρα μας, μέσα από σωστές στρατηγικές, να γίνει πρωτοπόρος σε σημαντικά θέματα όπως, στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας, αλλά και στα θέματα της ενεργειακής μετάβασης προς ένα βιώσιμο μοντέλο με οικολογικές φιλοδοξίες.

Η πολυετής επαγγελματική μου δραστηριότητα στο διεθνές περιβάλλον, οι διαπραγματευτικές μου ικανότητες και η εμπειρία μου από θέση ευθύνης τόσο ως προς τα οικονομικά θέματα της χώρας μας όσο και ως προς τα Ευρωπαϊκά δρώμενα αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που ευελπιστώ ότι θα με βοηθήσουν να παρέμβω αποτελεσματικά σε δράσεις στην Ευρώπη που θα είναι επωφελείς για τη χώρα μας αλλά και που θα συμβάλλουν σε μία Ευρώπη της Προόδου, της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας που επιθυμώ να έχουμε.